Детска фолклорна група "СЛАВЕЙЧЕ”

„Опознай родината, за да я обикнеш”

Славейче

Детска фолклорна певческа група „Славейче” започва своята дейност през 1993 година. За 20 години тя се превръща в школа за български фолклор. В нея са обучени повече от 180 момичета и момчета на възраст от  5 до 25 години. Тук най-малките самодейци за пръв път се докосват до неповторимата красота на българските народни песни, а фолклорът им помага да изградят собствена естетическа ценностна система.

Нашата фолклорна група

Репертоарът на групата включва не само песни от шопския регион, но и от всички фолклорни региони на България приобщава към българските корени. Децата не само пеят народни песни. Те издирват и записват малко познати празнични и обредни песни, които съхраняват в собствена фонотека.

Впечатленията на всички, които познават „Славейчетата” са, че тези деца се чувстват обществено ангажирани, осмислят пълноценно свободното си време, по-сдържани и по-човечни са в отношенията си един към друг и към околните, защото са приели ценностите на своите прадеди и на българската духовност.

Наградени

Многобройни и разнообразни са изявите на младите самодейци, които непрекъснато поднасят своя културен, фолклорен продукт на районни и общински тържества, конкурси, фестивали, концерти на открито, посещения в домове за сираци и възрасти хора.

ДФПГ „Славейче” е носител на много почетни грамоти, дипломи  и награди от фестивали и конкурси в район „Сердика, Столична община и в национален мащаб и основателно се гордее със своята популярност и ежегодни покани за гостувания. Групата вече е реализирала записи в БНР и БНТ и има издаден CD и DVD с част от най-любимите си песни, като така съхранява, разпространява и популяризира  българския фолклор.
Участниците в групата ежегодно посещават красивите и омайни кътчета на България като организират екскурзии из цялата страна.